środa, 25 kwietnia 2012

Black forest cake




Nazwa taka sama jak u Gordona Ramsaya, gdyż właśnie dzięki jego książce wpadłam na pomysł by zrobić to ciasto w postaci tortu urodzinowego dla mojej przyjaciółki. Nigdy nie przepadałam za połączeniem owoców z czekoladą, a tym bardziej ze śmietaną, jadnak stwierdziłam, że jeśli wszystkie przepisy z tejże książki były pyszne to i tort wiśniowo-czekoladowy musi się udać. Zamieniłam jedynie po części bitą śmietanę na ser mascarpone z obawy przed dość mdłym smakiem śmietany. No i miałam rację bo wyszło super!

Składniki
biszkopt czekoladowy:
-125g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-5 dużych jajek, oddzielonych
-200g masła
-150g cukru
-2 łyżki espresso
-100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady (min 70% kakao)

wypełnienie i wierzch ciasta:
-500g wiśni bez pestek
-60g cukru
-75ml kirschu lub cherry brandy
-200ml śmietanki kremówki
-250g mascarpone
-1-2 łyżek cukru pudru
-4-5 łyżek kompotu wiśniowego
-wiórki białej czekolady, do posypania

Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Smarujemy 23 cm formę do ciasta. Przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce miksujemy masło oraz cukier. Następnie dodajemy żółtka i wlewamy espresso oraz rozpuszczoną czekoladę, wszystko dokładnie miksujemy. Łączymy obie masy- suchą z płynną za pomocą miksera. W kolejnej misce ubijamy na sztywno pozostałe białka i delikatnie łączymy je z pozostałą masą na biszkopt. Wypełniamy formę ciastem i wstawiamy do piekarnika na 40-50 min. Kiedy biszkopt urośnie, odstawiamy go do ostygnięcia na 5 min i wyjmyjemy z formy.
Wiśnie gotujemy w małym garnku z cukrem na małym ogniu. Dolewamy kirsch i gotujemy aż woda wyparuje i wszystko lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i mieszamy.
Za pomocą dużego noża przekrajamy biszkopt na dwie części . Kążdą z nich namaczamy wiśniowym syropem z kirschem. Dolną część biszkoptu kładziemy na talerzu i smarujemy go połową śmietanowej masy.  Na warstwie ze śmietaną układamy wiśnie z syropem, a następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Resztę śmietanowej masy smarujemy na wierzch ciasta, układamy resztę wiśni w kompocie i posypujemy kawałkami białej czekolady. Przed podaniem wstawiamy do lodówki aby tort się nie rozpuścił.




4 komentarze:

  1. Ale pyszne ciacho! Wspaniały tort! Kusi na całego!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie jestem fanką tego połączenia smaków :) widzę, że nie zawiodło, tort wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta nazwa zawsze kojarzy mi się tak bajecznie, wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń