wtorek, 15 maja 2012

Tarta z wędzonym łososiem, chrzanem i koperkiem


Taki pomysł na wiosenną tartę.

Składniki

-słone ciasto na tartę* (przez przypadek zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąki chlebowej. ciasto wyszło jeszcze lepsze niż zwykle zatem zachęcam do eksperymentowania z mąką)
-200g łososia wędzonego
-2 duże posiekane cebule
-4 łodygi selera naciowego, posiekane w kostkę
-1 łyżka chrzanu
-6 łyżek crème fraîche
-2 jajka
-szczypta chili w proszku
-sok z połowy cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek
-posiekany świeży koperek
-50-70g startego parmezanu
-4 duże plastry łososia wędzonego, na wierzch tarty

Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na tartę*. Cebulę i seler naciowy smażymy na oliwie. Zmniejszając ogień dodajemy koperek i łososia podzielonego na kawałki. Dodajemy łyżeczkę masła, jeśli jest taka potrzeba, chrzan, sok z cytryny i przyprawiamy chili, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.Farsz układamy na podpieczonym spodzie na tartę. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, parmezan, ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy równomiernie masę śmietanową na wierzch tarty. Na wierzchu układamy pozostałe plastry łososia. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min w temperaturze 185 stopni. Przed podaniem odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i podajemy z sałatką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz