czwartek, 17 maja 2012

Kalmary z sosem czosnkowym i sałatką coleslaw


Kalmary smażone, z serii "Nigella Ekspresowo". Wyszły wyjątkowo smaczne dzięki mieszance przypraw dodanych do panierki. Dobrze komponują się z urozmaiconą o orzechy i kapary wersję sałatki coleslaw. Przy smażeniu kalmarów trzeba szczególnie pilować czasu (około 2 min) aby nie stały się zbyt twarde i gumiaste. 
Na zdjęciu wino alzackie Pinot Noir, które kupiłam przejazdem w Paryżu na Charles de Gaulle. Szczerze mówiąc wino nie było zbyt wyjątkowe, lepsze kupiłam w Nancy, gdzie właśnie odkryłam vin d'Alsace Pinot Noir (odmiana z czerwonych winogron).

Składniki:

kalmary:
-500g mrożonych kalmarów
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-4 łyżki mąki z twardej pszenicy (durum, zwanej również semoliną) , lub zwykłej 
-2 łyżeczki przyprawy Old Bay *
-250 ml oleju arachidowego lub innego do smażenia 

sos czosnkowy:
-1 ząbek czosnku
-50g majonezu
-50g jogurtu naturalnego
-zioła suszone np. oregano, pietruszka

sałatka coleslaw:
-1 główka kapusty włoskiej
-2 marchewki
-2 dymki
-100g orzechów pekan (lub włoskich), posiekanych
-2 łyżki posiekanych kaparów
-100g majonezu
-1 łyżeczka sosu worcestershire
- 50g maślanki
-1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

*jeśli nie jesteście w posiadaniu tej amerykańskiej przyprawy, mozecie zrobić ją sami mieszając: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, mieloną gorczycę, czerwony i czarny pieprz, ziele angielskie, imbir, gałkę muszkatałową i cynamon

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w średnim rondlu. W tym smamym czasie pokrój tuby kalmarów na pierścionki o szer. ok 1 cm. Do plastikowej miski wsyp mąkę kukurydzianą , mąkę durum i przyprawy, wymieszaj. Włóż kalmary do miski i dokładnie obtocz w sypkich składnikach. Gdy olej będzie wystarczająco rozgrzany, smaż kalmary partiami, aż będą chrupiące, przez ok 2 min na każdą partię. 

Aby przygotować sos zmiażdż czosnek i wymieszaj go z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny oraz ziołami.

Do zrobienia sałatki należy obrać i poszatkować kapustę. Utrzyj marchew na długie i cienkie paski, pokrój dymki. Wymieszaj majonez, maślankę, syrop klonowy i sos worcester, dokładnie wymieszaj warzywa z sosem. Dopraw sałatkę i wymieszaj z posiekanymi kaparami i orzechami.








1 komentarz: