wtorek, 22 maja 2012

Mus czekoladowy


Ekspresowa wersja musu czekoladowego z marshmallow Nigelli. Robi się go naprawdę szybko. Może oprócz tego, że trzeba trochę poczekać aż zastygnie w lodówce. Mimo to warto czekać bo jest pyszny! Z przepisem na mus Nigelli pierwszy raz zapoznał mnie mój bojfrend i od tej pory to nasz ulubiony deser. Polecam!


Składniki:
-150g pianek marshmallow
-50g masła
- 250g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
-60 ml wrzątku
-250 ml gęstej tłustej śmietany
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie zalej wrzątkiem pianki marshmallow, masło i czekoladę. Postaw rondel na niewielkim ogniu i podgrzewaj, aż składniki się stopią, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij rondel z ognia. W tym samym czasie ubij śmietanę z ekstraktem waniliowym, aż będzie sztywna, a następnie wymieszaj z czekoladową mieszaniną na jednolity krem. Rozłóż porcje musu do czterech szklanek lub pucharków (ok 175ml pojemności) i wstaw do lodówki na około 2 godziny.



3 komentarze: