sobota, 19 maja 2012
Bruschetta - dwa smaki
Cd. "Nigelli ekspresowo" czyli powrót do podstaw.
Składniki:
BRUSCHETTA POMIDOROWA:
-2 łyżki oliwy
-1 duży pomidor (ok 100g), posiekany
-bazylia świeża
-1 łyżeczka octu winnego czerwonego
-starty parmezan, ok 50g
-sól i pieprz
BRUSCHETTA Z AWOKADO (GUACAMOLE):
-3 dojrzałe awokado
-2 małe czerwone cebulki, bardzo drobno posiekane
-1 ząbek czosnku, drobno posiekany
-sok z l1 imonki
-1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
-sól i pieprz
-kilka kromek (w zależności od ilości porcji) wiejskiego chleba lub na zakwasie
Przygotowanie:
Aby przygotować bruschette połącz w misce wsztstkie składniki na bruschette pomidorową, w drugiej misce przygotuj bazę na bruschette z awokado. Podpiecz kromki chleba skropione ordobiną oliwy, w piekarniku w ok 180 stopniach aż będą chrupiące. Nakładaj obie pasty na kromki chleba i przedziel każdą na pół. Zieloną bruschette posyp pietruszką i skrop sokiem z limonki, a czerwoną dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Taką z pomidorami uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie! i zieona i czerwona wersjua do mnie przemawia! Pycha!
OdpowiedzUsuń