czwartek, 12 lipca 2012

Riz au lait à la confiture


Ryż na mleku z kofiturą truskawkową to ulubiony deser brata i mamy. Przepis pochodzi z książki z przepisami Remiego z bajki "Ratatouille",(którą widać na zdjęciu poniżej). Przywiozłam ją kiedyś z Francji na prezent dla brata jak był trochę mniejszy ale do tej pory niektóre proste przepisy z tej książki to jego ulubione dania  tj "Croque-monsieur" czy "Pain perdu". W " Les recettes de Remy" znalazłam też najlepszy przepis na naleśniki!no ale to może innym razem..

Składniki (4 porcje):
- 150g ryżu krótkoziarnistego
- 1 litr mleka
- 25g masła
- 100g cukru pudru
- 4 łyżki konfitury truskawkowej (lub innego smaku wg uznania)
- szczypta soli

Przygotowanie:
Gotujemy wodę w rondlu aby podgotować lekko ryż, ok 3 min. Następnie wlewamy mleko do kolejnego rondla i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli. Odcedzony ryż wrzucamy do mleka i gotujemy na średnim ogniu przez ok 30 min. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 15 min. Nakładamy ryż do czterech misek i nakładamy na wierzch łyżkę konfitury. Podajemy na ciepło lub na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz