czwartek, 12 lipca 2012

Truskawkowe trifle z limoncello




Przepis na angielsko-włoski trifle wyszukałam w zapomnianej książce Nigelli "Lato w kuchni". Zamiast jeżyn, które nie tak łatwo u nas dostać, dodałam truskawki. Zwracam uwagę na ilości likieru limoncello w przepisie, gdyz robiąc trifle za pierwszym razem pomyliłam się i dodałam całą ilość limocello podaną w składnikach, na raz. Ostateczny efekt był nieco zbyt przesycony alkoholem, co może stanowić problem dla kierowców ;) dla mnie i tak było dobre jak się jadło z wierzchu. Polecam deser na letni weekendowy obiad w ogródku :)
Składniki: (na 12-14 porcji) 

-1/2 opakowania biszkoptów
-200g dżemu z czarej porzeczki
-100g ciasteczek amaretti
-250ml limoncello
-sok z połowy cytryny
-750g truskawek (lub jeżyn, jak w orygialnym przepisie)
-2 jajka
-750g serka mascarpone
-100g drobnego cukru
-50g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Z kawałków biszkoptu robimy iewielkie kanapki, smarujac je 150 g dżemu pożeczkowego, układamy je na dnie naczynia, w ktorym podamy deser. Za pomocą miksera rozkruszamy ciasteczka amaretti. Zostawiamy garść okruchow do posypania deseru, reszte wsypujemy do misy z biszkoptem i zalej limoncello (150ml). W rodelku podgrzewamy na małym ogniu pozostałą ilość dżemu (50g) z sokiem z cytryny. Dodajemy truskawki i czekamy aż zaczną puszczać sok. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż zawartość rodla ostygnie, a następnie przekładamy ją do misy z nasączoymi biszkoptami i amaretti. 
Przygotowujemy następną masę. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem na gęstą, gładką masę, stopniowo dolewając do niej 50ml limoncello, aż masna zmieni sie w lekki mus. Dodajemy mascarpone, mieszamy składniki na gładki krem, dolewamy pozostałe 50ml limoncello. Na koniec w drugiej misce ubij białka na sztywą pianę, delikatnie wymieszaj z razem z białym kremem i rozłóż na owocowej warstwie w szklanym naczyniu do trifle'a. 
Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na 4-24 godzin, aby smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem odstaw na ok 40 min w temperaturze pokojowej, a w międzyczasie upraż na suchej patelni płatki migdalowe i posyp nimi (razem z pozostalymi okruchami amaretti), wierzch deseru.


1 komentarz: