niedziela, 7 kwietnia 2013

Fondue


Urodziny Asi świętowaliśmy wczoraj z fondue.

Składniki:

- 400 g sera Comté
- 400 g sera Beaufort
- 200 g Emmentalera

-100g Cheddara
- szklanka białego wina wytrawnego
- 3-4 łyzki kirschu (wódki z wiśni)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej

- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- pieprz


Przygotowanie:

Sery kroimy w kostkę. Rozgniecionym ząbkiem czosnku smarujemy dno naczynia do fondue. Wrzucamy ser, podgrzewamy, wlewamy wino i mieszamy. Dodajemy kirsch i mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Doprawiamy do smaku i podajemy z czerstwymi kawałkami chleba pokrojonymi w kostkę, korniszonami, marchewką czy innymi dodatkami wg uznania.




1 komentarz: