poniedziałek, 6 stycznia 2014

Tarteletki z jabłkiem i camembert


To taki eksperyment wykorzystujący zbędne produkty w kuchni- u mnie właśnie były to jabłka i zalegający w lodówce camembert. Połączenie to okazało się zaskakująco smaczne. Przypomniały mi się czasy kiedy będąc w Besancon z moją przyjaciółką odkryłyśmy specjalne konfitury do serów. Były to idealne połączenia smakowe komponujące się z francuskimi serami, jak gruszka z cuminem, czarna wiśnia z tymiankiem, borówka z pieprzem syczuańskim czy figa z orzechami włoskimi. Do tej pory za każdym razem jak jestem we Francji i uda mi się je znaleźć, przywożę sobie do Polski (podpowiem że można je dostać jedynie w supermarkecie "Monoprix").
Wracając do tarteletek, są one na tyle poręczne, że można je ładnie zapakować i dać komuś w prezencie (zdjęcie poniżej).

Składniki
-8 jabłek
- porcja ciasta kruchego*
-100g masła
-1 camembert francuski
- świeży estragon
- 1 jajko
- 100 ml creme fraiche
- szczypta gałki muszkatałowej

Przygotowanie
Gotowe ciasto wałkujemy na cienki placek, wypełniamy nim posmarowane masłem foremki. Wkładamy do piekarnika na 10-15 w temp. 180 stopni. Obrane jabłka kroimy w szesnastki. Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy jabłka i karmelizujemy aż złapią ładny kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec można flambirować je calvadosem jeśli posiadacie. Dorzucamy posiekany estragon, zdejmujemy z gazu. Foremki z podpieczonym ciastem wypełniamy jabłkami i pokrojonym w plastry camembertem. W niewielkiej misce ubijamy jajko, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatałową, sól, pieprz i mieszamy. Każdą tarteletkę zalewamy otrzymaną masą. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min i pieczemy w temp 180 stopni.



2 komentarze:

  1. ja robiłam kiedyś takie z gruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoce i ser pleśniowy - idealne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń