środa, 3 lipca 2019

Pad thai z krewetkami



Składniki:

300 g płaskiego makaronu ryżowego
sos rybny lub lekki sos sojowy, do smaku
2 łyżki. pasty tamaryndowej
2 łyżki stołowe. cukru palmowego lub brązowego
4 łyżki. oleju z orzeszków ziemnych
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 szalotki, drobno pokrojone
krewetki świeże
100 g tofu
2 łyżeczki sambalu
2 jajka
150 g świeżych kiełków fasoli
75 g  prażonych orzeszków ziemnych posiekanych
Mała garść kolendry, posiekana
2 dymki, drobno krojone
2 łyżki soku z limonki
1 limonka pokrojona w ćwiartki 

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu (sos rybny, sok z limonki, cukier, pasta tamaryndowa i sambal) w miseczce. 
W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać starty czosnek, po chwili krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
Dodać krewetki i tofu, smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka i podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając. 
Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz