wtorek, 2 lipca 2019

Tom Kha Gai/ Kurczak w ostrym kokosowym bulionie



Składniki:

2 piersi z kurczaka bez skóry, ok 250 g 1 łodyga trawy cytrynowej
1 (3 cm) imbir 4 liście limonki 2 czerwone papryczki chilli
100g pieczarek 400 ml mleczka kokosowego 2 szklanki (500 ml) bulionu z kurczaka 2 łyżki soku z limonki 2,5 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru trzcinowego Świeże liście kolendry

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka w cienkie paski. Odłóż na bok. Pokrój trawę cytrynową na ok 6 cm kawałki. Pokrój imbir na cienkie plastry, rozerwij liście limonki na trzy części, pokrój chili na pół, usuwając nasiona. Pokrój pieczarki w cienkie plasterki. Wlej mleko kokosowe i bulion do rondla, ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez 2 do 3 minut, nie pozwalając, by się zagotowało. Zmniejsz ogień do średnio niskiego i dodaj trawę cytrynową, imbir,pieczarki, liście limonki i chili. Gotuj przez kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj kurczaka i gotuj, mieszając, przez 5 minut. Zmniejsz ogień jeśli zupa zacznie się gotować Zdejmij garnek z ognia. Wlać sok z limonki, sos rybny i cukier. Podawać przybrane kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz