czwartek, 4 lipca 2019

Minestrone di verdure



Składniki: 

4 łyżek oliwy z oliwek 
1 średnia cebula, posiekana
2 średnie marchewki, obrane i posiekane
2 średnie łodygi selera naciowego, posiekane
¼ szklanki koncentratu pomidorowego
2 szklanki posiekanych sezonowych warzyw (ziemniaki, żółta dynia, cukinia, dynia piżmowa, fasolka szparagowa lub groszek)
4 ząbki czosnku, posiekane
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 duża puszka pomidorów pelsti pokrojonych w kostkę (lub 2 małe puszki)
1 litr bulionu drobiowego
100 ml białego wina1 łyżeczka drobnej soli morskiej
2 liście laurowe
Szczypta płatków czerwonej papryki
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 filiżanka makaronu orecchiette lub "kolanka"
1 puszka fasoli opłukana i osuszona lub 1 ½ szklanki gotowanej fasoli
2 szklanki świeżego szpinaku, posiekanego jarmużu lub posiekanej kapusty
2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo tarty parmezan
pesto


Przygotowanie:

Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę, seler, koncentrat pomidorowy i szczyptę soli. Gotuj, często mieszając, aż warzywa zmiękną, a cebula stanie się przezroczysta, około 7-10 minut.

Dodaj sezonowe warzywa, czosnek, oregano i tymianek. Gotuj, aż będzie pachnieć, często mieszając, około 2 minuty.
Wlać pokrojone w kostkę pomidory oraz bulion. Dodaj liście laurowe i płatki czerwonej papryki. Przyprawiaj obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wlej wino.

Zwiększ ogień i zagotuj wszystko, a następnie częściowo przykryj garnek pokrywką, pozostawiając małą szczelinę, aby para mogła uciec. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.
Gotuj przez 15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i dodaj makaron, fasolę i zieleninę. Kontynuuj gotowanie, bez przykrycia, przez 20 minut, aż makaron ugotuje się al dente, a warzywa będą delikatne.

Zdejmij garnek z ognia, a następnie usuń liście laurowe. Wymieszaj sok z cytryny i pozostałą łyżkę oliwy z oliwek. Skosztuj i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym parmezanem dodaj łyżeczkę pesto na wierzch (opcjonalnie).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz