czwartek, 29 marca 2012

Banana porridge


Dziś na śniadanie była owsianka. Zazwyczaj jem z samymi śliwkami, tym razem szaleństwo pod postacią banana i orzechów. Można też zastąpić banany  truskawkami, a zamiast orzechów laskowych dodać na przykład pistacje.

Składniki (na 2 porcje):

- szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka (ja używam 0,5%, ale może być tez bardziej tłuste albo np sojowe)
- pół banana
- 4 śliwki suszone
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- łyżka miodu
- pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
- szczypta soli

Przygotowanie:

Podrzewamy mleko w małym garnku, na średnim ogniu. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy z mlekiem. Dorzucamy drobo pokrojone śliwki, dodajemy cukier, miód i szczyptę soli, mieszamy. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze troche mleka. Na koniec dodajemy banana pokrojoego w kostkę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przed podeniem posypujemy posiekanymi orzechami, możemy dodać też na wierzch troche konfitury np wiśniowej.






8 komentarzy:

  1. uwielbiam owsiany (;
    Pozdrawiam goraco.

    OdpowiedzUsuń
  2. na dzisiejszą pogode to chyba jedyny ratunek. :*

    OdpowiedzUsuń
  3. pożywnie i z dawką endorfin! jeju, pogoda nie sprzyja, więc poprawmy sobie nastrój! a Twoja owsianka nadaj się do tego jak najbardziej ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. o nie jak to, na wodzie nie ma smaku wg mnie.już lepiej na mleku 0% niż na wodzie. a z czym jeszcze robisz jak na wodzie samej?

    OdpowiedzUsuń
  5. orzeszki i ich przyjaciele paluszki pozdrawiają Wiewiórkę

    OdpowiedzUsuń
  6. wiewiórka sie odchudza, nie wyjada juz orzeszkow/paluszkow i szyszek

    OdpowiedzUsuń