poniedziałek, 26 marca 2012

Kedgeree risotto





Kedgeree (jakkolwiek się to wymawia) - danie z kuchni angielskiej z wpływami indyjskimi. Zauważyłam, że przepis na to ponoć śniadaniowe danie pojawił się prawie w każdej z książek, które przywiozłam z Anglii. Mimo, iż połączenie jajka z ryżem wydawało mi się dość dziwne, spróbowałam je ugotować na swój sposób (dodając groszek i zamieniając zwykły ryż na ryż do risotto) . Rezultat całkiem przyzwoity. W oryginalnym przepisie jednym z głównych składników jest wędzony łupacz, którego udało mi się kupić w Auchanie, chociaż myślę ,że bez problemu można go zastąpić wędzoym łososiem albo pstrągiem. Moim zdaniem fajny pomysł na urozmaicenie menu na Wielkanoc.

Składniki:

- 250g wędzonego łupacza
- 300g ryżu arborio
- 1 średnia cebuda posiekana
- 2 ząbki czosnku
- świeża pietruszka posiekana
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 500 ml wody
- 80 ml białego wina
- soku z 1/2 cytryny
- 3 jajka ugotowane na twardo (może być 6 przepiórczych)
- łyżka pasty curry lub 2 łyżeczki przyprawy curry
- 100g mrożonego groszku
- 2 pomidory posiekane w kostkę
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmażamy na dużej patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekany czosnek, mieszamy. Wrzucamy ryż do risotto (wcześniej przepłukany) i praćymy go przez chwilę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy groszek . W oddzielnym garnku do zagotowanej, posolonej wody wrzucamy łupacza i gotujemy przez ok 5 min. Wyjmujemy rybę z garnka a pozostałą wodę wlewamy na patelnię z ryżem. Gdy ryż wchłonie całą wodę ( po ok 20 min na małym ogniu) Dodajemy przyprawę curry, masło, mieszamy. Następnie wrzucamy podzieloną na kawałki rybę, wlewamy wino i mieszamy. Potem dorzucamy pomidory i posiekaną pietruszkę, skrapiamy sokiem z cytrymy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło, na wierzchu układamy pokrojone jajka w plasterki, posypujemy pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz