czwartek, 15 marca 2012

Tost z krewetkami i guacamole






Składniki:

-2 dojrzałe awokado
-1/2 czerwonej cebuli,drobno posiekanej (ok. 1/2 szklanki)
-1-2 chili Serrano,nasiona usunięte, posiekana
-2 łyżki liści kolendry, drobno posiekanej
-1 łyżka świeżego soku z cytryny lub limonki
-1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
-Szczypta świeżo startego czarnego pieprzu
-1/2 dojrzałe pomidory, nasiona i miąższ usunięte, posiekane
-100g krewetek
-łyżka sezamu, lekko uprażonego na patelni
-2-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 ząbek czosnku posiekany
-tosty pełnoziarniste

Przygotowanie:

Przetnij awokado na pół, usuń pestkę.Usuń wnętrze awokado ze skóry,
Za pomocą widelca rozgnieć awokado. Dodać posiekaną cebulę, kolendrę,cytrynę, sól i pieprz, wymieszaj. Chili dodawać stopniowo, według uznania co do stopnia ostrości.
Przechowywać pomidory oddzielnie, aż guacamole będzie gotowe do podania.
Tuż przed podaniem dodać pokrojone pomidory do guacamole i wymieszać.
Krewetki mieszamy w misce z czosnkiem, oliwą i odrobią papryki w proszku, doprawiamy solą i pieprzem.


Wrzucamy krewetki na patelnię i smażymy przek ok 3 min. Podpieczone tosty smarujemy guacamole i układamy na wierzch kilka krewetek, skrapiamy sokiem z limonki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz