czwartek, 3 stycznia 2013

Łosoś wędzony z chrzanem i burakami


Łosoś wędzony najlepiej komponuje się, moim zdaniem, z chrzanem, cytryną, czymś zielonym i świeżym pełnoziarnistym pieczywem, do tego jeszcze buraki z serkiem!. Takie idealne połączenie znalazłam w książce Jamiego Olivera "30 minut Jamiego" i stąd właśnie ten przepis (pominęłam jedynie sałatkę ziemniaczaną).

Składniki:
Łosoś:
1 pojemnik umytej rukwi wodnej lub rucoli (ciężko u nas dostać, nie to co w UK..)
400 g dobrej jakości wędzonego łososia w plastrach
1 cytryna
3 czubate łyżeczki śmietankowego chrzanu
rzeżucha

Masło:
300 ml śmietany kremówki

Buraki:
1 próżniowe opakowanie (250 g) ugotowanych buraków
ocet balsamiczny
garstka świeżej bazylii
250 g serka wiejskiego
kilka gałązek świeżego tymianku
1 cytryna

Dodatki:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i mielony czarny pieprz

Do podania:
bochenek żytniego chleba
butelka schłodzonego białego wina albo piwo 

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wody. Postaw rondel z pokrywką na średnim ogniu. Podaj na stół żytni chleb na desce do krojenia wraz z nożem. Zamontuj w malakserze mieszadło do ubijania.
ŁOSOŚ 
Rozłóż rukiew na półmisku. Na rukwi niedbałymi falami ułóż płaty łososia. Pokrój cytrynę na ćwiartki. Na brzeg półmiska nałóż chrzan, zrób w nim zagłębienie grzbietem łyżki, wyciśnij do niego sok z 2 ćwiartek cytryny, skrop oliwą extra vergine, a na wierzchu rozłóż kępkami ściętą rzeżuchę. Podaj półmisek na stół.

MASŁO
Wlej śmietankę do malaksera i ubijaj, aż bardzo zgęstnieje. 

BURAKI 
Pokrój buraki na nierówne kawałki. Połóż je na półmisku, skrop octem balsamicznym oraz oliwą extra vergine, dopraw solą i pieprzem. Oderwij listki bazylii od łodyżek i posyp nimi buraki. Wymieszaj i spróbuj, czy nie trzeba doprawić.

MASŁO
Śmietana powinna być już sztywna, żółta i dzielić się na spore kawałki. Przełóż masło na sitko i czystymi dłońmi powyciskaj z niego resztę maślanki. Połóż masło na kawałku pergaminu, posól i zagnieć szybko, żeby się nie roztapiało. Podaj je na desce obok chleba.

BURAKI
Otwórz serek wiejski i wlej prosto do opakowania trochę oliwy extra vergine. Dodaj kilka listków tymianku i dopraw serek solą i pieprzem. Dodaj jeszcze skórkę otartą z połowy i wymieszaj. Rozłóż doprawiony serek łyżeczką na burakach, dopraw solą i pieprzem, przybierz pozostałymi listkami bazylii i postaw na stole.




4 komentarze: