poniedziałek, 21 stycznia 2013
Pesto z rukoli
Taki pomysł miałam na wykorzystanie części zalegającego mi w lodówce parmezanu, który dostałam od rodziców z Włoch. Pesto najlepiej smakuje jak zrobi się je samemu !
Składniki:
100g rukoli
50g parmezanu startego
50g orzeszków pini
3-4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Bobek też się załapał na zdjęcie :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To doskonały pomysł na zalegającą w lodówce (szczególnie u mnie..) rukolę,której nadmiar jestem smuszona wyrzucać... Próbowałam już nie raz, a tym samym rukola przestala się marnować :)
OdpowiedzUsuńsuper! można przechowywać i skrócić sobie czas przyrządzania kolejnego obiadu.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
muszę takie zrobić, ostatnio robiłam takie z pietruszki, specyficzny ma smak :)
OdpowiedzUsuń