Dziś na śniadanie była owsianka. Zazwyczaj jem z samymi śliwkami, tym razem szaleństwo pod postacią banana i orzechów. Można też zastąpić banany truskawkami, a zamiast orzechów laskowych dodać na przykład pistacje.
Składniki (na 2 porcje):
- szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka (ja używam 0,5%, ale może być tez bardziej tłuste albo np sojowe)
- pół banana
- 4 śliwki suszone
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- łyżka miodu
- pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
- szczypta soli
Przygotowanie:
Podrzewamy mleko w małym garnku, na średnim ogniu. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy z mlekiem. Dorzucamy drobo pokrojone śliwki, dodajemy cukier, miód i szczyptę soli, mieszamy. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze troche mleka. Na koniec dodajemy banana pokrojoego w kostkę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przed podeniem posypujemy posiekanymi orzechami, możemy dodać też na wierzch troche konfitury np wiśniowej.